hits

Blogg

Derfor bør du stå på visningen selv

Følgende artikkel er hentet fra Propr.no. Jeg deler den her fordi jeg mener at dette er noe alle som skal selge bolig må være klar over: 

Derfor bør du stå på visningen selv

- Det gjelder uansett om du selger selv eller bruker megler, sier Propr-sjef Kjetil Eriksson.

 

Velger du å selge boligen din selv, betyr det at du må stå for visningen. Selger du gjennom megler, er det vanlig at megler tar denne oppgaven. Det er ikke så smart, mener Kjetil Eriksson, daglig leder i Propr.no.

- Ni av ti som er på boligjakt har lyst til å treffe selger på visning*. Da er det rart at megler ikke anbefaler det, men heller ber selgeren skygge banen. Men det er det en grunn til, sier Kjetil Eriksson.

Han har selv jobbet som eiendomsmegler i mange år, og vet godt hvordan bransjen opererer.

- For megleren er visningen en gyllen anledning til å skaffe seg nye oppdrag, for mest sannsynlig er majoriteten av dem som dukker opp allerede boligeiere, og siden de er på flyttefot ønsker megleren å selge seg inn overfor dem. I tillegg tar megler seg jo betalt for å stå der, så for ham er det vinn-vinn, sier Kjetil.

- Det er også grunnen til at meglere sjelden gidder å troppe opp når noen har bedt om privatvisning. Det er ikke verdt det, siden det bare er ett potensielt nytt oppdrag å skaffe seg.

Den som har solgt noen boliger gjennom megler før, eller selv har vært på privatvisning, vet at dette stemmer. På fellesvisningen står megleren, men på privatvisningen er det selger selv som viser rundt.

Ikke følg meglers visningsråd

- Meglere sier ofte at folk helst vil møte en nøytral part på visningen. Det er bare tull. Når megleren sier at du som selger bør holde deg unna visningen, er det et skikkelig dårlig råd. Du bør absolutt være tilstede. Da får potensielle kjøpere svar på alt de lurer på. Hvor lenge er det sol på balkongen, hvem er naboene, og hvordan er parkeringsforholdene? Kjøpere opplever det som mye tryggere når de får snakke med selger, og da kan terskelen være lavere for å legge inn bud. sier Kjetil.

- Alle som selger gjennom Propr.no står på visning selv, men jeg vil også anbefale dem som bruker megler å stille på visning sammen med megleren. Det har du full rett til. Det er selger som kjenner boligen best. Jeg har selv opplevd å gå på visning og treffe en megler som ikke vet hvor boden er, og heller ikke har nøkkelen til kjelleren.

- Hvis selger selv står på visningen, blir megleren stående alene. Det er selger alle vil snakke med.

Hold lenger visning

- En annen stor fordel hvis du selv holder visning, er at du kan ha to- eller tretimers visninger, slik at flest mulig får sjansen til å stikke innom. Du kan fort gå glipp av noen når visningen bare varer i én time.

Dette trakk også Forbrukerrådets fagsjef for bolig, Thomas Bartholdsen, fram da Propr.no snakket med ham om det å selge bolig selv.

- Et forhold som vi har merket oss, er at mange som selger bolig selv legger flere timer til visningen, for eksempel fire timer på søndag og tre timer på mandag ettermiddag. De ønsker ikke å gå glipp av noen av de interesserte fordi de ikke rakk visningen. Noen har visning hele helgen. Dette er noe en meglerkjede ikke kan tilrettelegge for uten at regningen blir høy, sier Bartholdsen.

- En meglerkjede driver i prinsippet masseproduksjon av boligsalg. Når du selger, selger du det som antagelig er det mest verdifulle du har. En megler har kanskje hundre salg per år, mens for deg som boligselger er dette den største økonomiske begivenheten på flere år. Satt på spissen er meglerkjeder mer opptatt av mange salg, mer enn at du oppnår høyere pris, fortsetter han.

Kjetil Eriksson er helt enig med Bartholdsen:

- Hvem er mest engasjert i boligsalget ditt? Du eller en megler som har en masse andre oppdrag å styre med, og hele tiden jakter på nye? Det sier seg selv at den som jobber hardest for at boligsalget skal gå bra er deg som faktisk selger den.

*En undersøkelse utført av analyseselskapet Inizio der 1400 personer ble spurt, viste at 9 av 10 helst vil treffe selger på visningen.

---

Med andre ord er mitt soleklare råd til alle boligselgere: Stå på visningen selv, snakk med potensielle kjøpere, og svar på alle spørsmål. Det er ingen fordel å la megler stå der alene. Den som i størst grad klarer å overbevise kjøperne om at dette er et godt kjøp er deg, ikke megleren.

Kjetil Eriksson, daglig leder i Propr.no

#bolig #boligsalg #boligmarked #boligkjøp  #eiendomsmegling #boligpriser #propr #økonomi #eiendomsmegler 

(Foto: Freeimages.com)

Misvisende meglerprat

Kjetil Eriksson, daglig leder i Propr.no

Skal dere skryte av egen fortreffelighet, bør fakta være på plass, NEF.

I forrige uke publiserte DinSide.no en artikkel som handlet om å selge boligen selv. Journalisten hadde tatt en prat med Kirill Miazine, som regner med å spare 70 000 kroner på å selge selv via Propr.no kontra å bruke megler.Hun hadde også tatt en prat med Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, og Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseiernes landsforbund, som begge mener det er positivt at det er blitt enklere å selge boligen selv for dem som ønsker det. ikke overraskende at folk heller bør bruke megler.

Han argumenterer med at eiendomsmeglere har en utdannelse som blant annet omfatter jus, markedsføring og kundebehandling. Han sier videre at grunnen til at det er så mye dyrere å bruke megler, er at meglerne har større nettverk og erfaring, og garanterer trygghet for selgeren.

Vel ... En megler har rett nok utdanning i faget, og er god på markedsføring av seg selv og sine tjenester. Han har også større erfaring med boligsalg enn en vanlig boligselger. Hva gjelder nettverk er jeg mer tvilende.

Alle meglere skryter av at de har mange interessenter som er ute etter en bolig akkurat som den du skal selge. Det de refererer til da, er folk som har lastet ned prospekter fra meglerens nettside, eller vært på visninger på lignende boliger og skrevet seg på interessentlisten. Megler aner ikke om disse fortsatt er på leting, eller om de allerede har funnet en annen bolig.

Alle som er på boligjakt i Norge bruker Finn.no for å finne den. Det er her boligselgeren må annonsere boligen sin for å treffe kjøperne. Nettverket til megler spiller liten rolle.

Når det gjelder trygghet, må jeg også motsi Geving og NEF. Propr.no gir boligselgere mulighet til å selge selv, og det er både trygt og billig. Gjennom Propr.no kan man bestille all nødvendig dokumentasjon som er tilgjengelig fra de forskjellige instansene. Vi formilder kontakt med takstmann som lager en takstrapport, eller en utvidet tilstandsrapport, noe vi anbefaler alle boligselgere å skaffe (og som er et must for å få eierskifteforsikring), og vi formidler også kontakt med et profesjonelt oppgjørsselskap, som sørger for at oppgjør, tinglysing osv. blir gjort på korrekt måte.

Det er selvsagt mulig at Geving ikke har satt seg ordentlig inn i hvordan Propr.no fungerer ? i så fall vil jeg oppfordre ham til å gå inn på nettsiden vår og lese seg opp, og gjerne også ta en kikk på intervjuene med boligselgere som har brukt oss. Det kan jo være greit å holde seg oppdatert på konkurrentene sine.

I tillegg sier Geving følgende:

- Det kan også fort bli dyrere å ikke bruke megler ettersom du ofte får høyere pris for boligen samt flere på visning når du bruker eiendomsmeglerfirma.

Han hevder videre at dette er fordi mange boligkjøpere er skeptiske til å kjøpe fra en som selger uten megler.

Det er her jeg blir ganske oppgitt. Det virker rett og slett uproft at lederen for landets eiendomsmeglere kommer med slike påstander, som han ikke kan understøtte med noen som helst form for fakta.

Men så har vel ikke Geving lest seg opp her, heller. Han vet kanskje ikke at selv om det ikke er gjort noen undersøkelser på om meglere får høyere pris for boligen enn selger selv klarer her til lands, så er det gjort en i Nederland. Den viser at boligselgere som dropper megleren i gjennomsnitt får 2,7 prosent mer for boligen, og også får solgt raskere enn dem som selger via megler. Rapporten er publisert av Handelshøyskolen i Gøteborg, og vi får regne med at de kan sine saker.

Geving kan heller ikke understøtte påstanden om at boligkjøpere er mer skeptiske til å kjøpe boliger der ikke megler er involvert. I en spørreundersøkelse gjennomført av analyseselskapet Inizio svarte ni av ti boligkjøpere at de foretrekker å møte selgeren framfor megleren på visingen, fordi det gir mulighet til å stille spørsmål direkte. Propr-selgere vi har snakket med rapporterer ikke om at de møter skeptiske kjøpere på visninger, men snarere kjøpere som er nysgjerrige på konseptet.

Interessant er det også at Geving trekker frem det høye antallet boligtvister som en god grunn til å velge megler. Det skurrer jo litt når han i en E24.no-artikkel fra 2015 sa at dagens lovverk rundt boligtransaksjoner overlater alt økonomisk ansvar til kjøper og selger, uten å ansvarliggjøre profesjonelle parter som meglere, takstmenn og forsikringsselskap. Hva er poenget med å bruke megler da, Geving?

At NEF med Geving i spissen er negative til Propr.no er ingen bombe. Siden vi ikke (ennå) nødvendigvis truer deres eksistens, så i hvert fall gjør at de ser at det i fremtiden kanskje ikke blir like høy sjampanjeføring i meglerbransjen, ville noe annet vært merkelig. Å jobbe for at flest mulig skal betale megleren for å selge boligen sin er Gevings hovedmandat som leder av NEF, og han må bare fortsette med det. Men da bør han slutte med meglerpraten, og heller argumentere med fakta.

Kjetil Eriksson, daglig leder i Propr.no

#bolig #boligsalg #boligmarked #boligkjøp #eiendomsmeglere #eiendomsmegling #boligpriser #propr #økonomi

 

 

 

Hva gir best pris? Å bruke megler eller selge selv?

Miniature House and Money.
Buying house concept

Alle som skal selge boligen sin har ett mål: Å sitte igjen med mest mulig etterpå.

Hver gang vi legger ut et av mine blogginnlegg eller et nytt intervju med noen som har solgt via Propr.no på vår facebook-side, kommenterer eiendomsmeglere at man får mye bedre pris for boligen ved å bruke megler.

Det har de ikke noe grunnlag for å påstå.

Det er ikke gjort noen undersøkelser fra Norge som sammenligner salgspriser på boliger solgt gjennom megler kontra boliger solgt på egenhånd. Men i fjor ble det publisert en rapport fra Handelshøyskolen i Gøteborg*, som forteller at boligselgere som selger selv gjennom det som kalles en «flat-fee broker», i gjennomsnitt får 2,7 prosent mer for boligen og også selger boligen raskere enn dem som selger gjennom megler.  Med «flat-fee broker» menes boligsalgstjenester som tar fastpris, ikke provisjon, og der selger selv må stå for visningen.

Rapporten baserer seg på boligsalg i Nederland, der tjenester som gjør det mulig å selge boligen selv ble lansert i 2005. I Nederland selges boliger også hovedsakelig via én nettside, Funda.nl, som tilsvarer vår Finn.no.

Så altså, når meglere påstår at de garantert vil få høyere pris for boligen din enn du klarer selv er det svada ? meglersvada.

Det er ikke noe hokus pokus å selge boligen din selv, noe stadig flere har oppdaget. Vi har mange eksempler på folk som har solgt boligen gjennom Propr og fått mer enn prisantydning. Her er noen nylige:

 • To leiligheter i Tromsø som gikk hhv. 4,6 prosent, eller 160 000 kr, og 5,3 prosent, eller 200 000 kr, over prisantydning.
 • En hytte i Aurdal som gikk 37,5 prosent, eller 300 000 kr, over prisantydning.
 • En fritidsleilighet på Voss som gikk 3 prosent, eller 90 000 kr, overprisantydning.
 • En bolig i Tønsberg som gikk 2 prosent, eller 50 000 kr, over prisantydning.
 • En bolig i Ålesund gikk 6,4 prosent, eller 260 000 kr, over prisantydning.

I alle tilfellene er prisantydningen satt av takstmann.

Det er mange Propr-selgere som får prisantydning, og i et litt tregere marked er det noen som får under prisantydning. Slik er det nok også for dem som selger boligen gjennom megler.

Forskjellen er at mer av salgssummen forsvinner ut av hendene dine dersom du bruker megler. I gjennomsnitt dreier det seg faktisk om 80 000 kroner.

Alle boligselgere håper at det blir budrunde. Da er sjansen større for å få prisantydning eller aller helst enda mer. For å få til det, gjelder det å trekke til deg flest mulig potensielle kjøpere på visningene. Det starter med at du presenterer boligen skikkelig i en boligannonse, med informativ tekst og fine bilder. Hvis du ikke bruker megler, kan du bruke noen av pengene som ellers ville forsvunnet i lommen på megleren til å markedsføre boligen din ekstra, hvis du vil, for eksempel ved å gjøre den til ukens bolig på Finn.no.

Hvis du i tillegg holder flere visninger, og er fleksibel på å holde privatvisninger, er sjansen større for at du får flere som byr.

Meglere sier gjerne at de klarer å få budgivere til å gi mer enn en selger vil klare selv. Det mener jeg er å undervurdere budgiverne. Boligkjøpere har et maksbeløp de må forholde seg til, og det klarer ikke megleren å endre på. Hvor langt deltakerne i budrunden er villige til å strekke seg kommer an på hvor mye de har lyst på boligen din, og hvor smertegrensen for hva de har råd til går. Det handler ikke om en meglers overtalelsesevne.

Det er mange gode grunner til å selge boligen selv via Propr.no, og det finnes også grunner til at man velger å bruke megler. Men at man garantert vil sitte igjen med mer etter salget burde ikke være en av dem.

 

Kjetil Eriksson, daglig leder i Propr.no


* «Real-Estate Agent Commission Structure and Sales Performance» (Pieter Gautier, Arjen Siegmann, and Aico van Vuuren)

Foto: Dimitriy Melneiov/Dreamstime

#bolig #boligsalg #boligmarked #boligannonse #boligkjøp #eiendomsmeglere #eiendomsmegling #boligpriser #propr #økonomi

Ikke la megleren pynte på sannheten

Det er du som må ta støyten hvis kjøperen klager.

I forrige uke rapporterte Forbrukertilsynet at 2017 ble et rekordår for klager. Gjett hvem som havnet på femteplass på listen over bransjer det kom flest skriftlige klager på? Det var eiendomsmeglere, som tar seg godt betalt for å selge det (sannsynligvis) mest verdifulle du eier.

Nå varsler direktør Elisabeth Lier Haugseth i Forbrukertilsynet at de vil skjerpe kontrollen av boligannonser, for å få bukt med problemet at negative forhold ved boligen bagatelliseres eller utelates, skriver E24.no.

- Vi mener forbrukere skal få vesentlige opplysninger om boligen i en tidlig fase, slik at de har mulighet til å ta en godt fundert beslutning for hva man skal kjøpe, sier Lier Haugseth til E24.no.

Med negative forhold menes alt fra ombygginger det ikke er søkt tillatelse om, til fukt- og råteproblemer, for å nevne noe.

Finanstilsynet vil kreative boligannonser til livs, og mener boliger bør fremstilles mer nøytralt. Ifølge tilsynet er det et generelt problem at det fokuseres mest på det positive, mens det negative omtrent ikke omtales.

Det er det vi kaller «meglerspråk». Da utbroderes gjerne utsikten og det dyre kjøkkenet, mens det ikke står ett ord om at det er så mye fukt i kjelleren at drenering må skje asap. For å finne ut av dette må du lese takstrapporten, noe du selvsagt bør gjøre før du kjøper en bolig. Men det burde også komme frem i boligannonsen, mener Finanstilsynet, og jeg er helt enig.

En boligselger plikter faktisk å opplyse om negative forhold ved boligen. Det er ikke lov å tilbakeholde vesentlige opplysninger. Det betyr at du som boligselger må være dønn ærlig når det gjelder boligens kvalitet. Alle forhold du kjenner til skal du opplyse om ved et salg. Det betyr alt fra at det mangler takrenne på den ene siden av huset, til at du selv har fikset strømuttaket i garasjen. Fortell at det skal bygges ut på nabotomta slik at kveldssolen forsvinner, og at borettslaget må ta opp kjempelån for å skifte taket i nær fremtid.

Bruker du megler, er det faktisk også ditt ansvar at megleren kommer med riktige opplysninger i markedsføringen av boligen. Det er mange ikke klar over. Derfor må du lese boligannonsen megleren skriver nøye, og luke bort vissvass, og passe på at informasjon om negative forhold er med.

Å «overselge» boligen i annonsen kan bety at folk som kommer på visningen har høye forventninger som de opplever ikke blir innfridd. Er annonsen ærlig, kommer det potensielle kjøpere på visning som har et riktigere bilde av boligen, og som dermed sitter igjen med et bedre inntrykk av den. De blir ikke skuffet over at den ikke er like fin som de fikk for seg av å se annonsen, men i stedet positivt overrasket over at den er omtrent slik de trodde.

Du bør også ta en prat med megler og forsikre deg om at hun faktisk har satt seg skikkelig inn i boligen din før visningen. På visningen, eller når interesserte kjøpere ringer, bør hun kunne svare korrekt på spørsmål.

Ikke sjeldent vil boligselgere som bruker megler oppleve at megleren ringer for å få opplysninger potensielle kjøpere har bedt om. Det vitner om en megler som ikke har gjort jobben sin. Da hadde det vært bedre at du selv sto på visningen, slik at folk fikk vite det de lurte på om boligen. I en undersøkelse gjort av analyseselskapet Inizio svarte ni av ti boligkjøpere at de foretrekker å møte selgeren framfor megleren på visingen, fordi det gir mulighet til å stille spørsmål direkte.

Hva kan skje hvis det pyntes på sannheten? Dersom det ikke informeres om alle negative forhold du som selger kjenner til, kan du risikere at kjøper klager i etterkant og ber om prisavslag, at feil blir rettet opp, eller til og med at kjøpet heves. Det skal riktignok mer til enn bagatellmessige feil eller mangler til for at dette skal få gjennomslag.

Når takstmannen skal utarbeide sin rapport på boligen din, vil han be deg fylle ut et egenerklæringsskjema. Her er det både påkrevd og smart å legge alle kort på bordet. Jo flere opplysninger om boligens feil, mangler eller svakheter du tar med her, jo mindre er sjansen for at kjøper i etterkant kommer med krav.

Mange boligselgere sikrer seg mot konflikter ved å kjøpe eierskifteforsikring. Det er lurt. Megler hjelper deg ikke dersom kjøper klager i etterkant, slik mange tror. I stedet videresender hun deg til forsikringsselskapet du har tegnet eierskifteforsikring hos. Har du ikke dette, står du alene. Det skal også sies at dersom du i egenerklæringsskjemaet har tilbakeholdt opplysninger, vil ikke forsikringsselskapet ta saken din.

Et boligsalg er en alvorlig affære, og ansvaret ditt blir ikke mindre av at du engasjerer en megler til å gjøre salgsjobben for deg. Føler kjøper seg lurt fordi vesentlig informasjon ikke ble gitt, er det likevel du som må ta støyten.

Vil du vite mer om hva avhendingsloven sier om boligselgers opplysningsplikt kan jeg anbefale denne artikkelen fra Huseiernes landsforbund.

 

Kjetil Eriksson, daglig leder i Propr.no

 

#bolig #boligsalg #boligmarked #boligannonse #boligkjøp #eiendomsmeglere #eiendomsmegling #avhendingsloven #eierskifteforsikring #propr #økonomi

Farvel til meglere?

Den teknologiske utviklingen gjør at mange jobber vil forsvinne. Også eiendomsmeglere går en usikker fremtid i møte.

For 15 år siden kontaktet vi et reisebyrå når vi skulle ut og fly, nå bestiller vi billetter selv på nettet. Før måtte vi stille i møte i banken for å be om boliglån, i dag kan vi søke elektronisk. Dette er bare to eksempler på hvordan nye teknologiske løsninger har endret arbeidsmarkedet. Antall reisebyrå er kraftig redusert. Hundrevis av arbeidsplasser har forsvunnet i bankbransjen.

Neste gruppe i faresonen er blant andre eiendomsmeglere.

I en fersk rapport står eiendomsmeglere på listen over jobber Google og McKinsey tror vil helt eller delvis forsvinne. Det mener også Samfunnsøkonomisk analyse, som i fjor høst kom med en rapport som sa at eiendomsmeglere bør føle seg utrygge - det vil bli mindre etterspørsel etter dem i fremtiden.

«Regnskapsførere og lønningsmedarbeidere, finans- og eiendomsmeglere, innkjøpere, sekretærer og logistikkmedarbeidere, er eksempler på utsatte yrker,» sa samfunnsøkonom Fernanda Eggen i analyseselskapet til Dagens Næringsliv da rapporten ble publisert i september.

Som tidligere eiendomsmegler vet jeg akkurat hvordan nye teknologiske løsninger har gjort prosessen med å selge bolig enklere. Før var det en stor del av jobben til en megler å hente inn nødvendig dokumentasjon og informasjon om boligen, nå er dette tilgjengelig elektronisk. Det har eiendomsmeglerne spart mye tid på, men det har de holdt hemmelig for boligselgerne.

Propr.no har laget et verktøy som hjelper deg med alt du trenger: vi henter alt av nødvendige dokumenter, formidler kontakt med takstmann og fotograf og oppgjørstjeneste, vi lager kjøpekontrakt og har et trygt og sikkert budgiversystem. Dermed er det ingenting som hindrer deg i å selge boligen din selv, uten å bruke en megler som skal ha provisjon av salget.

Det er det ganske mange penger å spare på, faktisk over 80.000 kr i snitt, noe stadig flere boligselgere har oppdaget. For tiden selger utviklingsdirektør i det store utleieselskapet Fredensborg Eiendom, Kai Sjøvold, sin luksushytte på Kvitfjell gjennom oss (og sparer langt mer enn 80.000 kroner på det):

- Jeg har brukt Propr fordi jeg tror jeg selv er den beste selgeren, og kan mest om hytta. Det tror jeg er fornuftig, sier Sjøvold til E24

Da vi snakket med noen av dem som solgte boligen gjennom Propr.no i fjor, fikk vi følgende svar på hvorfor de ikke ønsket å bruke megler:

«Jeg tror mange ikke vet hva det innebærer å selge boligen selv. Boligselgere hører lite om muligheten, og har ikke fått med seg at det er like trygt å selge gjennom Propr, at alt det advokatmessige blir ivaretatt på en seriøs og lovlig måte.»

Det sa Marie, som solgte leiligheten sin på Majorstua i Oslo i høst.

«Meglere er hyggelige og imøtekommende de, altså, men det er hos selgeren man får informasjonen man trenger. Vi tenkte at på en slik plass, som er litt øde, er det viktig for dem som er interesserte å få snakke med dem som har bodd der. Da får man vite mer om omgivelsene, naboskapet, og hvordan alt fungerer i praksis. Og så sparte vi en del penger på det, da.»

Dette mente Helle, som solgte enebolig utenfor Rakkestad.

«Jeg ser ikke poenget med å brenne 100.000 kr på megler når jeg fint kan gjøre det selv,» sa Daniel, som solgte familiehuset utenfor Åndalsnes.

Da Bernt skulle selge hytta i Aurdal, gjorde han det uten megler:

«Jeg var i kontakt med en megler, og fikk vite at det ville koste meg 110 000 kr å selge en hytte taksert til 800 000 kr. Det synes jeg var altfor mye. Totalt havnet jeg på drøyt 30 000 kr. Med den erfaringen jeg har nå, vil jeg si at man er nesten på grensen til dum hvis man ikke i hvert fall vurderer å selge selv.»

Bernt har helt rett. Meglerne har strevd hardt for å få et boligsalg til virke så komplisert og farlig som mulig. Sannheten er en helt annen - det er veldig lett, og kjøperne setter pris på å møte selgeren som faktisk kan mest om boligen. Likevel betaler boligselgere meglere provisjon på rundt 8 milliarder(!) totalt i året.

De aller fleste klarer fint å selge boligen sin uten å bruke megler. Det gjelder spesielt alle som allerede har en kjøper, for eksempel hvis familiemedlemmer skal kjøpe ut hverandre i et arveoppgjør, eller du vet at naboen bak deg sikler på din utsiktsbolig.

Nå er det ikke dermed sagt at eiendomsmeglere er en rase som kommer til å dø helt ut. Det vil fortsatt være et behov for dem. Det gjelder for eksempel hvis arveoppgjøret ikke går så tilforlatelig for seg, eller det er snakk om en skilsmisse der hjemmet skal selges. Da kan det være greit å involvere en tredjepart i prosessen, selv om det koster mer.

Men dersom jeg skulle gitt et råd til unge som vurderer å utdanne seg til eiendomsmegler hadde jeg sagt: Tenk fremtidsrettet og finn på noe annet.

Les om erfaringene til flere som har solgt boligen selv her.

Kjetil Eriksson, daglig leder i PROPR.NO

 

#bolig #boligsalg #eiendomsmegler #meglerbransjen #propr

Illustrasjonsfoto: Freeimages.com/Drew Broadley

Bør du pusse opp før du selger boligen?

I et utfordrende boligmarked der tilbudet er større enn etterspørselen er det viktig å presentere boligen på best mulig måte. Men det betyr ikke at det trengs omfattende oppussing. 

 

Det viktigste når man skal selge en bolig er å presentere den slik at potensielle kjøpere ser boligens fortrinn og potensial. Det gjelder både om du skal selge en nybygd leilighet eller en eldre enebolig.

Er det snakk om en relativt nybygd bolig, eller en som ble totaloppusset for ikke så veldig mange år siden, er det liten vits i å bruke masse tid og krefter på oppussing før du selger. Her holder det med kosmetiske inngrep, altså å ta tak i småting som å feste løse lister og ledninger, fikse overflatene med sparkel, og gi veggene et malingsstrøk om det trengs. Å male er den billigste formen for oppussing, men gir veldig god effekt. Har boligen balkong eller hage, så sørg for at også disse presenteres på mest mulig innbydende måte.

Dette gjelder også om du skal selge en eldre bolig. Det handler rett og slett skape et ryddig førsteinntrykk. Det er ingen som kjøper noe de føler seg utrygge på. Skap trygghet ved å vise at boligen har blitt tatt godt vare på (men hvis den ikke har det, så ikke prøv å skjule skavankene ? det er bedre å være ærlig på boligens svakheter).

Uansett hvor fint du synes du har det, kommer boligkjøperne til å ønske endringer. Trikset er å presentere boligen slik at kjøperen kan se hvordan hun eller han kan sette sitt preg på den. I tillegg til småflikkingen allerede nevnt, betyr det selvsagt også å rydde vekk nips i hyller og fjerne ting på kjøkkenbenken, og gjerne ta vekk noen av de overflødige møblene. Det gir inntrykk av at boligen er romslig, og kjøperne kan lettere «flytte inn» og planlegge hvordan de vil ha det.

Å gå i gang med større prosjekt som å bytte kjøkken eller pusse opp badet er kostbart, tidkrevende - og ikke nødvendigvis lønnsomt. For de fleste er det beliggenheten og type bolig som er viktigst. Hvis boligen har fasilitetene de ønsker seg, og ligger i det området de gjerne vil kjøpe, teller det mer enn at badet og kjøkkenet er nytt.

Unntaket kan være om planen er å selge boligen som totaloppusset, men da bør den også være nettopp det, da bør alt være tatt, fra tak til gulv.

Å endre planløsningen kan være et smart grep, så lenge det øker boligens verdi. Et ekstra soverom er en sikker vinner her. Det beste og billigste er om du får det til ved å dele opp et eksisterende soverom, eller ta en del av stua, for eksempel. Det kan også lønne seg å flytte kjøkkenet ut i stua for lage et nytt soverom, selv om dette er mer omfattende og kostbart. Det spørs helt på hva slags bolig du skal selge, og hvor den ligger. I de mest attraktive strøkene i storbyene kan et ekstra soverom gjøre at boligens verdi øker med flere hundre tusen kroner, noen ganger mer enn en halv million. Ligger boligen landlig til er ikke gevinsten så stor.

Det finnes tilfeller der det ikke er noe poeng å tenke oppussing i det hele tatt. Det gjelder om det er snakk om et rehabiliteringsobjekt som krever full overhaling. Da er det bare å tømme den og vaske, lage noen forslag til planløsninger og invitere oppussingsivrige kjøpere inn. 

Fire tips til boligselgere:

 • Gjør boligen innbydende, slik at kjøper kan se at dette er et ryddig og hyggelig hjem
 • Sats på enkle, kosmetiske grep som å male vegger og feste lister
 • Unngå dyr og omfattende oppussing av kjøkken og bad
 • Presenter gjerne alternativ planløsning

 

Kjetil Eriksson, daglig leder i PROPR.NO

#bolig #boligsalg #oppussing #boligkjøp #propr
Illustrasjonsfoto: Benjamin Miller/Freestockphotos.biz

Derfor løsner boligmarkedet i januar

Boligmarkedet øker alltid takten i januar. Spenningen ligger i hvor mye, og hvor lenge det holder.

Julefreden har senket seg over det ganske land, så også i boligmarkedet. Dette er helt normalt, da aktiviteten alltid svinger med sesongene.

Både november og desember er rolige måneder på boligmarkedet. Men siste tilgjengelige statistikk viser at november 2017 ikke forløp helt som normalt. I november ble det lagt ut 6.786 boliger til salgs, ifølge Eiendom Norge. Det er hele 10,5 prosent flere enn i samme måned i fjor, altså en ganske stor økning i tilbudet av boliger sammenlignet med 2016.

Det alle nå lurer på, er hvordan boligmarkedet utvikler seg når vi går inn i det nye året. Foreløpig viser statistikken at boligprisene sank med 0,5 prosent fra november 2016 til november 2017 (tall for hele 2017 kommer over nyttår). Vil bremsen fortsatt stå på i 2018?

Statistisk hentes mye av kalenderårets boligprisvekst ut i løpet av første kvartal, altså fra januar til mars. Det er rimelig sikkert at også januar 2018 vil gi et taktskifte i boligmarkedet. Men vil skiftet være stort nok til å dra i gang en prisvekst?

Det er ganske naturlige grunner til at aktiviteten på boligmarkedet alltid tar seg opp i januar. Det er rett og slett menneskelig. I førjulstiden er vi opptatt av juleforberedelser. Derfor venter mange med å legge ut boligen for salg til januar. I år vil vi også se at mange av dem som ikke fikk solgt boligen sin i et tregt høstmarked forsøker på nytt over nyttår.

Det er imidlertid aktiviteten i februar og mars som blir avgjørende. Og dette bestemmes i stor grad nå i julehøytiden. Det er nå familien samles og bestemmer hva som skal gjøres med barndomshjemmet som står tomt eller hytta som blir brukt altfor sjeldent. Det er også nå store avgjørelser som samboerskap, familieøkning eller skilsmisse gjerne tas.

Dette påvirker boligmarkedet. Dersom det bestemmes at boligen eller hytta skal selges, starter gjerne prosessen i midten av januar, og så legges Finn-annonsen ut i februar eller mars. Hvis det er snakk om samboerskap, svangerskap eller skilsmisse, begynner jakten på et nytt sted å bo straks ferien er over og det nye hverdagslivet skal planlegges.

Det vil definitivt bli bevegelse i boligmarkedet i løpet av årets første måneder, men i hvilken vei det går er vrient å spå. Blir det tunge tre måneder er det vanskelig å se at boligåret 2018 blir vesentlig annerledes enn 2017. Blir det normal sving på boligmarkedet ser alt lysere ut.

Det skal likevel sies at den som sitter med taktstokken, og dermed har størst innflytelse på rytmen i boligmarkedet 2018, er finansminister Siv Jensen. Det er ingen tvil om at innstrammingen av boliglånsforskriften i 2017 var utslagsgivende for at boligmarkedet bremset opp.

Den nye boliglånsforskriften skal etter planen gjelde ut juni. I mars skal Finanstilsynet komme med sin vurdering av effekten. Det er først når vi vet hva tilsynet sier, og hvordan finansministeren vil forholde seg, altså om de strengere utlånsreglene blir videreført, fjernet eller justert, at vi med større sikkerhet kan spå i hvilken takt og retning boligmarkedet 2018 får.

Kjetil Eriksson, daglig leder i PROPR.NO

 

#bolig #boligpriser #boligmarked #bolglånsforskrift #boligsalg #boligkjøp #propr #økonomi

 

Boligpriser: Krakk eller korreksjon?

Når det skrives om boligmarkedet kan én fjær fort bli til fem høns. Det er høstens nyhetsdekning et eksempel på.

2017 er snart over, og det skal gjøres opp status på noe veldig mange nordmenn er opptatt av, nemlig boligmarkedet. Det har vært et småturbulent boligår, og den som sluker medias overskrifter kan fort tro at dette var året det var så bratt for boligeiere.

Men stemmer egentlig dette?

Siste tilgjengelige tall fra Eiendom Norge, som samler inn boligprisstatistikk fra hele landet, viser at prisnedgangen fra november 2016 til november 2017 var på 0,4 prosent.

0,4 prosent, altså.

Likevel kunne vi lese følgende overskrifter da tallene ble presentert i starten av desember:

 • «Boligprisene i Oslo har falt med 10,5 prosent» (Dagens Næringsliv, 5. des)
 • «Boligprisstatistikken for november: Boligprisene har brutt en ny, negativ barriere» (Aftenposten, 5. des)
 • «Boligprisene fikk seg en ny knekk» (Hegnar.no, 5. des)

Statistikk kan leses på mange måter. Og det virker som om mediene liker å lese den med feil briller. Skal vi tro disse tre overskriftene (det dukket opp mange flere med samme budskap), ser det mørkt ut for det norske boligmarkedet.

Men et boligprisfall på 0,4 prosent kan ikke kalles en knekk. Og å bryte en negativ barriere er sterke ord når det er snakk om at det (så vidt) er et fall i boligprisene. Særlig når artikkelen følger opp med å «sjokkere» oss med at vi ikke har opplevd det samme siden 2014 (!) Med andre ord er det bare tre år siden sist boligprisene i Norge falt sammenlignet med året før. Hvor sjokkerende det da er, kan vi jo spørre oss.

At Oslos boligpriser har falt med 10,5 prosent høres jo dramatisk ut. Og det stemmer for så vidt - hvis du sammenligner med prisene i april i år. Sammenligner du med november i fjor, er fallet på langt mindre dramatiske 0,5 prosent - noe som også fremkommer i første setning i artikkelen.

Det er selvsagt kjedelig for dem som kjøpte bolig i Oslo i april, og fortsatt ikke har fått solgt sin gamle. De kan forvente å få omtrent ti prosent mindre for boligen nå enn de trodde de ville få da de kjøpte seg en ny i april.

For alle andre boligeiere i Oslo er en negativ prisutvikling på 0,5 prosent ganske udramatisk. Eier du en bolig i Oslo som var verdt 5 millioner kroner i november i fjor, er den verdt 4,98 millioner nå, altså 20.000 kroner mindre.

Unormalt hett i våres

Boligmarkedet, spesielt i Oslo, var svært hektisk i perioden januar til april i år. Noe av grunnen var finansminister Siv Jensens varslede innstramming i boliglånsforskrifter. Mange ønsket å utnytte de «snillere» utlånsreglene før de forsvant, og dermed gikk det hett for seg i budrundene. Og så, da virkningen av de nye forskriftene traff i mai, bremset det kraftig opp.

Et broket boligmarked

På landsbasis har altså boligprisene falt med 0,4 prosent fra november i fjor til november i år. Men bak dette gjennomsnittstallet gjemmer det seg noen litt mer dramatiske tall.

I Bergen falt prisene med 3,7 prosent. I Trondheim har prisene falt med 1,3 prosent. Det betyr at de som eier en bolig som var verdt 5 millioner kroner i november i fjor i disse byene, ville fått hhv. 185.000 og 65.000 kroner mindre for den om de solgte nå. Det merkes jo.

Men siden de fleste kjøper og selger i samme marked betyr det også at den nye boligen vil være prosentvis tilsvarende rimeligere. Og de fleste av oss kjøper ikke ny bolig fordi vi skal spekulere og tjene penger på den. Vi kjøper den fordi vi skal ha et ålreit sted å bo.

Så blir det spennende å se hvilke tall desember har å by på. Først i starten av januar kan det settes to streker under svaret når det gjelder boligmarkedet i 2017. Antagelig vil bildet forbli omtrent det samme. Om noen år vil nok statistikken fortelle at stikkordet for boligåret 2017 var korreksjon, ikke krakk.

Kjetil Eriksson, daglig leder i Propr.no

 

#bolig #boligpriser #boligmarked #boligsalg #boligkjøp #propr #økonomi

(Foto: Juan Antonio F. Segal/Wikimedia Commons)

Dette er en blogg om bolig

Kjetil Eriksson, daglig leder i Propr.no

Er det ett tema nordmenn er opptatt av, så er det bolig. Vi er et land der det å eie egen bolig står høyt i kurs. Tall fra 2015 viser at 82,8 prosent av oss eier egen bolig*. Derfor er det ikke så merkelig at alt som har med bolig å gjøre engasjerer.

Denne bloggen er ment for alle dere som eier egen bolig, eller drømmer om å gjøre det. Dere som skal selge, og dere som skal kjøpe. Dere som tenker at boligen er en investering, og dere som tenker at boligen er et hjem.

Selv drømte jeg om å kjøpe min egen bolig fra jeg var i midten av tenårene. Jeg brukte mye tid på å følge med på boligmarkedet og finne ut hvordan jeg skulle få det til, og allerede som 19-åring hadde jeg nok egenkapital til å kjøpe jeg min første leilighet sammen med en kamerat. Vi skulle begge studere i Oslo, og det var smartere å kjøpe enn å leie, og vi fikk mer for pengene ved å kjøpe en større leilighet sammen i stedet for et bøttekott hver.

Jeg var bitt av boligbasillen, og startet på eiendomsmeglerstudiet på BI. Deretter begynte jeg å jobbe som eiendomsmegler i Oslo. Jeg trivdes godt, og gjorde det bra. Jeg ble til slutt partner i Sem & Johnsen, og sammen med min teamkollega megleren som solgte flest boliger for kjeden i 2012.

I løpet av min karriere som megler har jeg vært med på noen tusen boligtransaksjoner. Og jeg merket at med den teknologiske utviklingen ble jobben lettere. Automatisering og digitalisering gjorde salgsprosessen enklere. Snart var alt av dokumenter og informasjon fra kommune, forretningsfører og så videre tilgjengelig med noen enkle tastetrykk.

I Sem & Johnsen diskuterte vi hvordan vi skulle jobbe videre framover. Når så mye av jobben ble digitalisert, var det på tide å tenke annerledes? Hele poenget med digitaliseringen av samfunnet er jo at det skal komme alle til nytte. At boligsalgsprosessen var blitt såpass automatisert måtte åpne for andre måter å selge bolig på, som boligselgerne kunne dra nytte av?

Etter 12 år sluttet jeg å jobbe som megler, og ble med å bygge opp en helt ny type boligsalgstjeneste, Propr.no, som ble lansert sommeren 2016, og som jeg ble daglig leder for sommeren 2017. Porpr.no har helautomatisert boligsalgsprosessen, noe som gir folk muligheten til å selge boligen selv, uten å involvere megler eller advokat.

Det er nesten 20 år siden jeg ble bitt av boligbasillen, og 15 år siden jeg kjøpte min første bolig. Interessen ble en karrierevei, og jeg er fortsatt sikker på at bolig er greia for meg. I denne bloggen kommer jeg til å synse og mene og gi råd og tips om alt som har med boligmarkedet å gjøre.

Jeg håper du vil finne den interessant og nyttig.

Kjetil Eriksson, daglig leder i Propr.no

 

*Eurostat-undersøkelsen ser du her

 

#bolig #boligmarkedet #boligsalg #boligkjøp #eiendomsmegler #propr #økonomi